Kako nastane visok krvni tlak?

Ajurveda pravi, da vsak človek ima v sebi vseh pet elementov. Vendar ne vseh enako, ampak več ali manj enega ali drugega. Te razlike določajo našo dovzetnost za zdravje ali bolezen.

V ajurvedi pravimo, da ima vsaka bolezen svoj začetek v debelem črevesu. Debelo črevo je primarni sedež vata doše. Vata doša predstavlja elementa zrak in eter. Element eter je naša matrica, v kateri obstajajo elementi v latentnem ali spečem stanju ter čakajo svoj čas in priložnost za svojo manifestacijo. Ta čas ali priložnost predstavlja element zrak. Ko se začne gibanje zraka v etru, se začne manifestacija enega, dveh ali več elementov.

Element etra je ajurveda definirala kot stanje zavesti in v zavestnem polju obstajajo tudi prihodnje bolezni v spečem stanju ter čakajo svoj čas in priložnost za svojo manifestacijo. Ajurveda jih imenuje semena bolezni. Element zrak je v ajurvedi definiran kot stanje uma. Vata doša, ki je sestavljena iz elementov etra in zraka, predstavlja fazo katabolizma v našem sistemu, kar pomeni fazo razkroja. Zato pravi ajurveda, da se bolezen začne in konča kot vata doša. Debelo črevo kot primarni sedež vata doše je organ, v katerem se začne proces za razkroj našega sistema. Z drugimi besedami, smrt se začne v debelem črevesu.

Eter je element, ki upravlja in nadzira delovanje organa jetra in žolčnik. Po ajurvedi so jetra organ, kjer je seme bolezni za visok krvni tlak. V jetrih obstaja ogenj, ki mu pravimo “bhoota agni” ali duh ognja. Ko je čas in priložnost, ali pa pod vplivom zraka, se ta ogenj lahko začne dvigati iz jeter in se manifestira kot visok krvni tlak, ki ima v svojem vzroku element zraka ali vata došo. Vata doša je v ajurvedi definirana kot čista psiha, tudi kot stanje živčnosti, nemirnosti uma, labilnosti in nereda, kar predstavljajo posledico stresnega načina življenja. In tako smo pri sodobni hipotezi vzroka za visoki krvni tlak, ki pravi, da je visok krvni tlak posledica stresnega načina življenja – kar pomeni, da prihaja iz glave.

To nikakor ne pomeni, da je le vata tip človeka podvržen visokemu pritisku. Tudi pita in kafa tipi lahko imajo visok pritisk. Moramo pa razumeti, da je na samem začetku visokega tlaka primarni vzrok vata doša. Vata tip ima variabilen ali spremenljiv arterijski tlak. Pita tip ima stalen arterijski tlak zaradi stalnega deloholičnega življenja. Kafa tip ima stalen arterijski tlak zaradi stagnacije.

Visok krvni tlak pri vati nastaja zaradi zožitve krvnih žil. Običajno to nastane v vata obdobju življenja, kar pomeni po 40. letu. Ta zožitev krvnih žil ima drugačne vzroke kot zožitev žil zaradi mastnega nalaganja na stene arterije, kar je kafa stanje. Visok krvni tlak pri piti pa nastane zaradi hitrega pretoka krvi z večjo silo, ki nastaja zaradi neučakanosti pri piti.

Fizični in čustveni stres lahko vedno povzroča visok krvni tlak, ne glede na to, kakšen tip smo.

Ajurvedsko in jogijsko zdravljenje visokega tlaka

Naj poudarimo, da je ajurvedsko zdravljenje visokega krvnega tlaka podpora pri zdravljenju z že obstoječimi zdravili uradne medicine in ni zamenjava namesto uradnih zdravil.

Cilj je zmanjšati ogenj v jetrih in tankem črevesu, ki sta posoda za ogenj. Ogenj je tisto, kar ajurveda pojasnjuje kot visok pritisk. Celotno zdravljenje je namenjeno zmanjševanju ognja:

Vata: Rednost v življenju in sproščenost uma.
Pita: Brez gnanja, kontrola uma in sproščenost.
Kafa: Stimulacija v življenju v vsakem pogledu.

Cilj zdravljenja visokega pritiska v ajurvedi je uravnovešanje delovanja etra in zraka, kar bo pomagalo zmanjšati ogenj v jetrih in tankem črevesu.

Za zdravljenje se za ta namen predlaga ajurvedsko subtilno in fizično zdravljenje. Zdravljenje vata, pita in kafe se razlikuje tako pri subtilnem kot tudi pri fizičnem zdravljenju.

Subtilno zdravljenje

Kot subtilno zdravljenje predlaga ajurveda jogijski pristop z asanami, pranajamami, mudrami, joga nidro in meditacijo.

Subtilno zdravljenje pri vati:
Pavana muktasana – z zavedanjem nežnih gibov v sinhronizaciji z dihom.
Nadi sodhana pranajama 2. stopnja ali alternativno dihanje skozi levo in desno nosnico, razmerje 1:2, kar se je pokazalo kot najboljše za delovanje srca in pljuč, zmanjšuje visok pritisk ter mentalni nemir.
Udžaji pranajama v khečari mudri: Študije so pokazale, da pritisk na zgornje nebo grla z vrhom jezika in dolg, umirjen dih pomagata zmanjšati visok pritisk.
Hridaja mudra.
Joga nidra: globoka sprostitev telesa, uma, energije in duše.

Subtilno zdravljenje pri piti:
Pavana muktasana.
Bhramari pranajama.
Nadi sodhana pranajama 2. stopnja, razmerje 1:2.
Hridaja mudra.
Joga nidra.

Subtilno zdravljenje pri kafi:
Pavana muktasana.
Udžaji pranajama v khečari mudri.
Nadi sodhana 2. stopnja, razmerje 1: 2.
Hridaja mudra.
Joga nidra.

Fizično zdravljenje

Kot fizično zdravljenje se predlaga: zdravila, purva karmo in panča karmo.

Zdravila:
Ashwagandhaarishtam ali ashwagandha complex, ki je sestavljen iz aswagandhe in drugih zelišč za zmanjšanje krvnega tlaka. Ashwagandha ni sedativ ali uspavalo. Ashwagandha predvsem prečiščuje in harmonizira celoten sistem. Globoko sprošča telo in um, ter zmanjšuje visok pritisk. Ashwagandha je v skupini Rasayana, kar pomeni sredstva za uravnovešanje, pomlajevanje, prečiščevanje in obnavljanje telesa, uma in energije.
Dashamoolahareetaki complex: sestavljen iz desetih korenin ter drugih zdravilnih zelišč.
Brahmi: za uravnovešanje uma, čustev, izboljša stanje koncentracije, spomin in možganske funkcije.
Rudraksha: je v ajurvedi zelo pomemben plod za zdravljenje visokega krvnega tlaka. Predlaga se vzeti tri plode rudrakshe, ki jih čez noč namočimo v kozarec vode in to voda naslednji dan zjutraj popijemo na tešče.

V procesu zdravljenja visokega krvnega tlaka je v ajurvedi hrana zelo pomembna in se določa glede na ustrezne doše.
Shatavari
Punarnava itd.

Vata tip, povišan krvni tlak: anti vata prehrana
Pita tip, povišan krvni tlak: anti pita prehrana
Kafa tip, povišan krvni tlak: anti kafa hrana

Poleg zdravil in prehrane vzporedno potekajo tudi druge oblike zdravljenje, kot je purva karma, ki je priprava za panča karmo. Purva karma vsebuje notranjo in zunanje oljenje telesa, ki se tudi razlikuje glede na tip doše.

Vata tip visokega krvnega tlaka: Abhyanga ali topla oljna masaža celega telesa z ustreznimi zdravilnimi zelišči in sezamovim oljem.
Pita tip visokega krvnega tlaka: abhyanga s kokosovim oljem z ustreznimi zdravilnimi zelišči.
Kafa tip visokega krvnega tlaka: abhyanga s koruznim ali sončničnim oljem z ustreznimi zdravilnimi zelišči.

Nato sledi swedana ali terapijsko potenje s pomočjo pinda swede s prahom iz zdravilnih zelišč ali kuhanega riževega pudinga z ustreznimi zdravilnimi zelišči. Tukaj se zelišča in tip pinde razlikujejo glede na tip. Pinda sweda v popolnosti sledi toku nadija. Za swedano se lahko uporablja tudi savno.

Temu sledi majhen oljni basti ali klistir pri vati in kafi, lahko tudi pri piti, če je mešan tip.
Nato masaža glave ali shirobhyanga s toplim oljem in zdravilnimi zelišči. Vrsta olja in zdravilna zelišča se razlikujejo glede na tip.

Shirodhara ali nalivanje zdravilnih zelišč v neprekinjenem curku na čelo s toplim oljem in zdravilnimi zelišči v trajanju 1 ure. Vrsta olja in zdravilnih zelišč se razlikuje glede na tip.

Za shirobhyango se uporablja tudi sirotko, mleko itd. glede na potrebo.
Predlaga se tudi kratko swedano kot potenje z vročo paro v trajanju 5 do 10 minut, kar je tudi glede na potrebo (posebej pri kafi).

V okviru panča karme ali petih terapijskih čistilnih tehnik se dela basti z zdravilnimi zelišči za terapijsko čiščenje debelega črevesa. Najprej se dobro zmasirata celoten trebuh in ledveno-križnični del hrbta, nato damo vroče obkladke na celoten trebuh, nato ledveno-križnični del. Nato se uporabi basti ali terapijski klistir.

Po potrebi se dela virechano ali terapijsko bruhanje (posebej pri kafi) in nasyo ali zdravljenje skozi vdihovanje. Vse je glede na tip visokega krvnega tlaka oziroma tipa doše.

Poleg vsega tega so ajurvedaka dinacharya ali način življenja, življenjske navade in slog zelo pomembni sestavni deli ajurvedskega zdravljenja visokega krvnega tlaka. Naj še enkrat poudarimo, da je ajurvedsko zdravljenje visokega krvnega tlaka podpora pri zdravljenju z že obstoječimi zdravili uradne medicine in ni zamenjava uradnih zdravil.

Swami Vishwashakti Saraswati

Kaj je meditacija? Prenesite enega najboljših opisov meditacije na svetu in prejmite sveže novice o vpisih v nove tečaje. Za prenos in novice kliknite sem.